Strona główna

/

Rozwój osobisty

/

Tutaj jesteś

Gdzie występuje witamina B9?

Rozwój osobisty
Gdzie występuje witamina B9?
Data publikacji: 2024-02-15 Data aktualizacji: 2024-02-15

W powszechnym ujęciu witamina B9 jest znana pod nazwą kwas foliowy, aczkolwiek termin ten jest często używany jako synonim dla tej witaminy, choć w rzeczywistości to jedynie jej sztuczna, czyli syntetyczna postać. Witamina B9 jest niebywale ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, odgrywając kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych, w tym biorąc udział w tworzeniu i naprawie DNA, a także w produkcji czerwonych krwinek. Zanim przejdziemy do omówienia gdzie występuje witamina B9, na jakie składniki w diecie warto zwrócić uwagę, jak przetwarzanie żywności wpływa na jej zawartość i czy warto rozważyć suplementację, warto podkreślić, że niedobory tej witaminy mogą prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych, takich jak m.in. megaloblastyczna anemia, a u kobiet w ciąży zwiększone ryzyko wad rozwojowych układu nerwowego płodu.

Źródła witaminy B9 w diecie

Jest wiele źródeł witaminy B9, które można znaleźć w zdrowej, różnorodnej diecie. Ten rodzaj witaminy jest obecny zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Niemniej jednak, wyróżnić można kilka produktów, które ze względu na swoją zawartość witaminy B9, znalazły się na czele rankingu.

W pierwszej kolejności warto wymienić warzywa liściaste. Zielenie takie jak szpinak, sałata i jarmuż są doskonałymi źródłami kwasu foliowego. Na szczególną uwagę zasługuje szpinak, który dostarcza aż 263 mikrogramy kwasu foliowego na jedną szklankę gotowanego szpinaku, nie wspominając już o wielu innych ważnych składnikach odżywczych, takich jak żelazo, błonnik, czy witamina C.

Owoce, zwłaszcza awokado i cytrusy, są kolejnym dobrym źródłem tego składnika. Awokado, oprócz dużej ilości zdrowych tłuszczów, dostarcza około 80 mikrogramów kwasu foliowego na porcję, czyli pół owocu. Z kolei cytrusy, takie jak pomarańcze, są bogate w kwas foliowy i vitaminę C, tworząc doskonały koktajl wzmacniający układ odpornościowy.

Stąd też, dobrze zbilansowana dieta, z różnorodnością produktów roślinnych i zwierzęcych, powinna dostarczyć odpowiednią ilość witaminy B9. Niemniej jednak, ważne jest, aby zwrócić uwagę na sposób, w jaki przyrządzamy i przetwarzamy te produkty, ponieważ może to wpływać na dostępność i absorpcję tej witaminy.

Wpływ przetwarzania żywności na zawartość witaminy B9

Podejście do przygotowywania posiłków ma znaczenie, gdy mówimy o witaminie B9. Jest to witamina wrażliwa na wysoką temperaturę, światło i tlen. Dlatego przetwarzanie żywności może znacznie zredukować jej zawartość w żywności.

Badania wykazują, że gotowanie warzyw na parze jest jedną z najlepszych metod konserwacji witamin, w tym kwasu foliowego. Zagotowanie warzyw może usunąć nawet do 95% kwasu foliowego, dlatego dla maksymalnej korzyści, zaleca się zastosowanie delikatniejszych metod przetwarzania termicznego.

Przechowywanie również wpływa na zawartość witaminy B9. Długotrwałe składowanie może prowadzić do utraty nawet 50% kwasu foliowego, szczególnie w żywności przechowywanej w temperaturze pokojowej. Dlatego, jeżeli to możliwe, warto spożywać świeże produkty lub odpowiednio przechowywać je w chłodziarce.

Suplementacja witaminą B9

Choć zdrowa, zrównoważona dieta to najlepszy sposób na zapewnienie odpowiedniego spożycia witamin, suplementacja witaminą B9 może być korzystna dla niektórych grup osób, zwłaszcza dla kobiet planujących ciążę i kobiet w ciąży.

Zaleca się, aby kobiety planujące ciążę przyjmowały suplementy kwasu foliowego przez co najmniej jeden miesiąc przed poczęciem i przez pierwsze 12 tygodni ciąży, aby zmniejszyć ryzyko wad cewy nerwowej u niemowląt. Osoby z nadwagą, cukrzycą, z niezaabsorbowanym alkoholem lub trudnościami z przyswajaniem składników odżywczych, mogą mieć wyższe wymagania dotyczące kwasu foliowego i warto rozważyć suplementację po konsultacji z lekarzem.

Ogólnie, suplementacja witaminą B9 powinna być przeprowadzana pod nadzorem lekarza, aby uniknąć nadmiaru, który może prowadzić do innych problemów zdrowotnych, takich jak zaburzenia snu, zmiany nastroju, utrata apetytu, czy problemów z koncentracją. Dlatego, nawet jeśli suplementacja kwasem foliowym może być korzystna dla niektórych osób, zawsze najlepszym rozwiązaniem jest dążenie do uzyskania odpowiedniej ilości witaminy przez dobrą, zbilansowaną dietę.

Redakcja edukatormedialny.pl

Zespół pasjonatów biznesowych, od wielu lat wspomagamy uczniów i studentów w podejmowaniu pierwszych kroków w karierze zawodowej.

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?